Yaz Tatili İçin Ders Çalışma Planı Hazırlama

[ Excel formatındaki yaz çalışma programını yazının sonundaki linkte paylaştım. Programın uygulanmasına dair bilgileri içeren bu yazıyı okumak da faydalı olacaktır.]

Kendi öğrencilik yıllarımdan iyi hatırlarım, okul sıraları ne kadar derslere ilgiliysem yaz tatilinde ondan daha fazla derslerden ilgisizdim. Bunun olumsuzluğunu ise okul başında, parmaklarımla yazı yazmaya yeniden alışırkenden başlayıp derslere odaklanmak için haftalarımı harcayarak telafi etmeye çalışırken yaşardım.

Belki de birçoğumuz da yaşamışızdır: yaz tatilinde dinlenme, eğlenmeye ve diğer işlere şaşırmışzaman ayırırken 8-9 ay boyunca okulda aldığımız dersler ve konular denize düşen kağıttan akan mürekkep misali tatil yerlerine hunharca dökülebiliyor. Bunu önlemek, aynı zamanda tatili manasına uygun bir şekilde geçirmek mi? Evet, bu mümkün.

Okulumdaki öğretmen arkadaşlardan fikirler edinip geçmiş yılların tecrübeleriyle bunları harmanlayarak öğrenci arkadaşlarıma “Yaz İçin Çalışma Planı” hazırlayıp hepsine tek tek dağıttım. Sadece kendi çalıştığım okula değil, dileyen herkese faydası olsun diye de internet sitemden de paylaşıyorum.

Öğrenci ya da veli iseniz, öncelikle şunu belirtmeliyim ki her çalışma planı kişiye özeldir. Bu yüzden başkasından alınan programın, diğer öğrenciye küçük bir adaptasyon sürecinden geçmeden uygulamaya konulmasının yan etkileri olabilir. Bunları saymakla zaman kaybetmek yerine, programın/planın kişiye özel nasıl yapılacağını izah edeyim. Böylece sizler de yan etkileri kendiniz hissedebilirsiniz.

Kişiye Özel Yaz Plan/Programı Nasıl Yapılır?ufaklık
1. Program hazırlamaya başlamadan önce öğrencinin düzeyi belirlenmelidir.
Yiyebileceği kadar ekmek vermek gibi düşünebiliriz. Haddinden fazla verip ekmekten bıktırmak, az verip de aç bırakmak rahatsızlıklara neden olabilir. Peki, düzeyi nasıl belirleyeceğiz? İşte yöntemi:
-Öğrencimiz, geçtiğimiz eğitim süreci boyunca deneme sınavlarına girdi mi? Girdiyse, ilk buradan harekete geçeceğiz. Çünkü deneme sınavları, okulda verilen notlardan daha objektif, tarafsız sonuçlar vermektedir. Öğrencimizin deneme sınavlarının ortalamasını hesaplayacağız. Bu ortalamalar ortaokul öğrencileri için şu şekilde seviyelendirilebilir: Deneme ortalaması 700-650 puan arası A-1 seviyesi, 650-600 puan arası A-2 seviyesi; 600-550 arası B-1, 550-500 arası B-2; 500-450 C-1, 450-400 C-2; 400-350 D-1, 350-300 D-2; 300-250 E-1, 250-200 E-2 seviyesi diyebiliriz. Buradan hareketle az sonra seviyeye uygun çalışmaya erişeceğiz.
-Eğer deneme sınavlarına girmemişe ya da öğrenci lise düzeyinde ise karne yılsonu not ortalamasını baz almak durumundayız. Yani: 100-90 puan arası ortalama A-1, 90-80 puan arası A-2; 80-70 B-1, 70-60 B-2; 60-50 C-1, 50-40 C-2; 40-30 D-1, 30-20 D-2; 20-10 E-1, 10-0 E-2 seviyesinde kabul edilebilir.

2. Programda, öğrencinin kendi belirleyeceği kısa, orta ve uzun vadeli hedeflerine yer verilmelidir.
Hedef, istenilen çalışmaya ulaşmakta en büyük itici güçtür. Bu yüzden programın uygun bir yerine bunları yazmak yararlı olacaktır.

3. Programda her şey açık ve net şekilde yazılmalıdır.
Hangi işin yapılacağı (test çözmek, kitap okumak, konu tekrarı vs.), bunu hangi ders için anlaşmayapacağı (konu tekrarı ve test çözümü için) ve bunun için kaç dakika ayrılacağı programda net bir şekilde belirtilmelidir. İnsanın doğasında kaytarmak olduğundan muğlâk, üstü kapalı ve net olmayan görevlerde işten kaçma durumları daha sık görülmektedir.

4. Haftada ders çalışılacak 2 ya da 3 gün seçin.Tatilde her gün ders çalışmak öğrenci tabiatına biraz aykırı bir iştir. Bu yüzden öğrenciye küçük bir seçme hakkı tanıyıp çalışacağı 2-3 günü kendinin belirlemesine izin verilebilir. Böyleye kendi tercihi de işin içine girince çalışmaya daha kolay motive olabilir. Ancak bir hafta içerisinde mutlaka çalışmaya 2-3 gün ayrılmalıdır. Bir defalık “bu hafta çalışmasam” inisiyatifi verilirse büyük ihtimalle dahası gelecektir. İlk ve ortaokullar için 2, üstü sınıflar için ise 3 gün (2 olsa da sıkıntı olmaz) önerilir.

5. Öğrencinin programa devamı baskıcı olmadan denetlenmelidir.
Güvenmek güzel şeydir ancak kontrol etmek güvenmeye mani değildir. Bunu da yaparken yaralamadan; gelecek hedeflerini dillendirerek, başarılarını öne sürerek daha faydalı olunabilir.

6. Programın içeriğini şekillendirin.
Ders çalışmanın doğasında olan şu 4 şeyi programa ekleyin:
a. Konu tekrarı,
b. Test çözümü,
c. Kitap okumak,
d. İngilizce kelime çalışması.

Uygulama Zamanı

Şimdi programa başlayabiliriz. Seviyelere göre, ortaokul öğrencilerine çalışma ağırlıkları:

saviye

 

Program şablonunun ise resim olarak değil excel dosyası olarak yüklemek istedim. Buna ulaşmak için tıklayınız: örnek yaz programı

Hem veli, hem öğrenci arkadaşlar için, tüm yılın yükünün üzerine bu çalışma fazladan bir parmak tutanağırlık gibi hissedilmesin lütfen. Bu programı yegane amacı, seneye devam edecek yeni eğitim öğretim yılına daha iyi hazır olmak ve orda daha rahat etmektir. Hayatta “zor”ların peşinden gidersek çok az insanda var olan şeylere ulaşmamız daha da mümkündür.

Programa dair görüşlerinizi beklerim. Sağlıcakla kalınız.

1

7.088 defa okundu.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*