Yeni Bir Lise Türü Gerekiyor

4 yıldır MEB’e bağlı bir ortaokulda çalışıyorum. Şimdiye dek birçok öğrencinin liseye yerleşme sürecini takip ettim. Haliyle bu süreçlerden fark ettiğim bir noktayı sizinle paylaşmak istiyorum.

Bildiğimiz üzere, ülkemizde nitelikli bilim adamı yetiştirmek için oluşturulmuş Fen Liseleri (FL) var. Başarılı ve çalışmalarının karşılığını almış öğrencilerimiz bu liselere yerleşerek geleceğe sağlam bir adım atmış oluyorlar. Bu sağlam adımı da, devletin FL hakkında aldığı “seçilmiş öğretmenlerin çalışması ve öğrenci/şube sayısının kısıtlı olması” gibi önlemler desteklemektedir. <Bu arada, FL’nin öğrencilerini 500-450 civarı puanlarla fen lisesialdığını, sadece Matematik-Fen ağırlıklı eğitim verildiğini belirteyim.> Ortaokul sonlarında bir aksilikle ya da potansiyelini kullanmayarak 450 ve aşağısını alan, veyahut FL kazanacak puana ulaşmasına rağmen Fen-Matematik bölümüyle ilgili bir gelecek düşünmeyen parlak öğrencilerimiz için Sosyal Bilimler Lisesi(SBL)’nden başka alternatif maalesef yok. SBL ise, FL gibi imtiyazlara sahip olmadığı gibi, bir de 5 yıllık eğitim süreci gerektirdiği için birçok öğrenci için korkutucu olabiliyor.

Geçtiğimiz yıllarda; FL’nin hemen altında puanlarla öğrenci alan ve yetiştiren deneyimli Anadolu Öğretmen Liseleri(AÖL) tercih edilebiliyordu. Bir öğrenci yukarda saydığım nedenlerden biri sebebiyle FL’ne gidemeyince AÖL tercih ediyordu; her ne kadar öğretmenlik tercih etmeyecek bile olsa. Nitekim AÖL mezunlarına bir göz atarsak, gayet azının öğretmen öğretmen lisesiolduğunu görürüz. İşte geçtiğimiz yıllarda AÖL’ler, FL’den arta kalan, FL’ye alternatif arayan öğrencileri buluşturan, birleştiren liseler olarak anılıyordu. Ancak AÖL’nin dönüştürülmesi sebebiyle, FL puanının hemen altındaki öğrenciler için bir alternatif şu anda maalesef yok. İşin hakikati, AÖL’de öğretmenlik alanını ilgilendiren formasyon derslerinin verilmesi nedeniyle örneğin Diş Hekimliği düşünen bir öğrenci boşu boşuna bu derslere maruz kalıyordu. Fakat yine de seçkin öğrencileri topladığı için amaca götürmede ciddi derecede katkı sağladığını tahmin ediyorum.

Bu nedenlerden dolayı, parlak zekâya sahip olmasına rağmen FL kazanamayan veya kazanacak puanı olmasına rağmen herhangi bir sebeple FL tercih etmeyen öğrenciler; FL öğrencilerinin kazandıkları imtiyazlardan yararlanamamaktadır. Dolayısıyla bu öğrencilerin lise sonuna geldiğinde elde ettiği donanımlar yetersiz kalabiliyor. Bunu önlemek adına, ülkemizde yeni bir lise türünün varlığı akla gelmesi gerektiği kanaatindeyim.

Öyle bir lise hayal edelim: ismi de diyelim ki “Medeniyet Lisesi(ML)” olsun.

  • Öğretmenleri; en az 4 yıl öğretmenlik yapmış öğretmenlerden seçilsin (FL’de 5 yıl),
  • Sınıf mevcutları 32’yi geçmesin ve en fazla 6 şube açılabilsin (FL’de mevcut 30 ve şube 5’i geçemiyor),
  • Öğrenim süresi 4 yıl olsun (SBL’de 5 yıl olduğu için böylece alternatif oluşmuş olacak),
  • İçinde; AL olduğu gibi Matematik-Fen, Türkçe-Matematik, Türkçe Sosyal ve Dil bölümleri ağırlıklı dersler okutulabilsin (Böylece FL’ni sırf Fen-Matematik bölümü ağırlıklı dersler var diye tercih etmek istemeyen öğrencilere bir alternatif oluşmuş olacak),
  • Kalitesinin düşmesinin engellenmesi için, FL gibi her ilde ML sayısı da belirli seviyede kalsın (FL kadar ML olabilir).lise

Şimdi; akla gelebilecek şu soru/düşüncelere cevap vermek istiyorum:

  • AL’lerin yüksek puanlarla yerleşilenleri var. FL düşünmeyen öğrenci oralara gitsin.
    • Cevap: FL puanlarıyla yarışan puanlarla bir AL’ye yerleşen öğrenci için neden özel bir ayrıcalık tanınmasın? Sırf Matematik-Fen bölümü tercih etmedi diye mi?
  • Birkaç yıl sonra ML’ler de AL gibi olmaz mı?
    • Olmaması için sayılarının, FL gibi sınırlı olması gerekiyor. Bu sağlanırsa, FL puanlarının hemen altındaki puanlara sahip nitelikli öğrenciler yetiştiren bir lise türü oluşmuş olacaktır.
  • ML’lere tecrübeli öğretmen gidince, sınıf-şube sayısı sınırlı olunca eğitimi iyi mi olacak? AL’lerde yok mu tecrübeli öğretmen? Bir öğrencinin ML’de alacağı eğitimi AL veremez mi?
    • Belki verebilir, ancak “belki”. Zaten aynı durum FL için de geçerli değil mi?

 

Bu yeni lise türünün varlığı sonrasında…

FL mezunlarının birçoğu çok gözde meslekler icra etmeleriyle birlikte, ülke kalkınmasındadüşünüyorum etkin rol oynayan insanlar olmaktadır. Ancak bu kişilerin sayısı, FL sayısıyla doğru orantılı olarak maalesef ki az. Bu demek değildir ki FL sayısı artsın, ya da her lise bundan sonra FL olmalı. Sakın, aman! Bunun yerine nitelikli insan sayımızı artırmada liseden destek alabilen öğrenci sayısı ML ile artsın, ülke kat be kat daha hızlı ilerlesin.

1

216 defa okundu.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*